• Δοκιμάζονται τα καλλυντικά προϊόντα ή τα συστατικά τους σε ζώα;

    Όχι!

    Από το 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τις δοκιμές των καλλυντικών προϊόντων σε ζώα.

    Από το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τις δοκιμές των συστατικών των καλλυντικών σε ζώα.

    Η πλήρης απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα των καλλυντικών προϊόντων τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2013.

    Τα καλλυντικά προϊόντα που έχουν ελεγχθεί σε ζώα ή που περιέχουν συστατικά που έχουν ελεγχθεί σε ζώα, δεν επιτρέπεται να πωλούνται στην Ε.Ε.

    Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα από δοκιμές σε ζώα για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων τους μετά το 2013. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους ελέγχου των προϊόντων τους για περισσότερα από 30 χρόνια.

    Οι εταιρείες συνεργάζονται με Πανεπιστήμια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ερευνητικών κοινοπραξιών για την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων αξιολόγησης της ασφαλείας. Οι μέθοδοι που αναπτύσσονται, καταχωρούνται και αναγνωρίζονται από τον ΟΟΣΑ.

    Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος αυτής της απαγόρευσης ή που δημιουργήθηκαν για άλλους τομείς στο πλαίσιο του REACH (βιοκτόνα για παράδειγμα) μπορούν να χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων.

    Ο κλάδος των καλλυντικών είναι ο μόνος που απαγορεύει τις δοκιμές σε ζώα.

    Ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, διενεργούν ακόμα δοκιμές σε ζώα για ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα πριν εγκρίνουν την εμπορία τους.

    Οι εταιρείες καλλυντικών, μέσω της Cosmetics Europe (European Association of Cosmetics Manufacturers) και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργάζονται προκειμένου οι χώρες που εξακολουθούν να απαιτούν τη χρήση δοκιμών σε ζώα, να αναγνωρίσουν εναλλακτικές μεθόδους και να εξελίξουν τους κανονισμούς καλλυντικών προς πλήρη και οριστική εξάλειψη των δοκιμών σε ζώα.

    Αν και η ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων είναι μια ιδιαίτερα μακρά και δαπανηρή διαδικασία, ο κλάδος των καλλυντικών υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα αυτό και χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος της δουλειάς της επιστημονικής κοινότητας.

    Αναπτύσσονται πολλά νέα υποσχόμενα εργαλεία, όπως η καλλιέργεια δέρματος, χάρη στην οποία είναι δυνατή η ανασύσταση τεχνητών ανθρώπινων ιστών ή η χρήση μοντέλων υπολογιστή για την πρόβλεψη των ερεθιστικών ιδιοτήτων νέων ουσιών.

    Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 200 εναλλακτικές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί και επικυρωθεί από τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Οι μέθοδοι που αναπτύσσει ο κλάδος των καλλυντικών, αποτελούν επιστημονικές εξελίξεις των οποίων οι εφαρμογές από την ιατρική και από άλλους κλάδους.

    Ο ισχυρισμός “δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα”, δεν επιτρέπεται στα καλλυντικά προϊόντα, δεδομένου ότι η απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα ισχύει εξίσου για όλα τα καλλυντικά προϊόντα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν επιτρέπονται ισχυρισμοί που δείχνουν συμμόρφωση με τη νομοθεσία.

    Οι εταιρείες μπορούν να προωθούν τις συγκεκριμένες ενέργειες / δεσμεύσεις / θέσεις τους σχετικά με τις δοκιμές στα ζώα.

    Η χρήση λογοτύπων, όπως π.χ. «Cruelty Free» (κινούμενο κουνέλι), απαιτεί την τήρηση προδιαγραφών ιδιωτικών οργανισμών και δεν είναι υποχρεωτική ή απαραίτητη για την πιστοποίηση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.

  • Τι πρέπει να γνωρίζω για τις βαφές μαλλιών;

    Μια καλλυντική βαφή είναι μια ουσία που μπορεί να αλλάξει το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας, προσωρινά ή μόνιμα, αφαιρώντας κάποιο από το υπάρχον χρώμα ή/και προσθέτοντας ένα νέο χρώμα. Το 70% των γυναικών σε όλο τον κόσμο βάφουν τα μαλλιά τους τουλάχιστον μία φορά και πολλές το κάνουν τακτικά.

    Όπως και με άλλα καλλυντικά προϊόντα, οι αυστηροί κανονισμοί για τα καλλυντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζουν ότι οι βαφές μαλλιών που πωλούνται στην ΕΕ είναι εντελώς ακίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Είναι σημαντικό να διαβάζετε και να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς και να κάνετε ένα τεστ αλλεργίας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα.

    Το τεστ ευαισθησίας του δέρματος (αλλεργίας) γίνεται 48 ώρες πριν την εφαρμογή της βαφής και πρέπει να γίνεται πριν από κάθε εφαρμογή του προϊόντος, ακόμα και αν το έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν χωρίς πρόβλημα. Αγοράστε το προϊόν σας εκ των προτέρων και ακολουθήστε αυστηρά τις οδηγίες χρήσης κάθε φορά που θέλετε να βάψετε τα μαλλιά σας.

    Η PPD (παραφαινυλενοδιαμίνη) είναι μια χρωστική μαλλιών που χρησιμοποιείται σε πολλές αποχρώσεις στα προϊόντα μόνιμης βαφής των μαλλιών.

    Τα άτομα που είναι αλλεργικά στην PPD δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μόνιμες βαφές μαλλιών που την περιέχουν.  Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που είχαν αλλεργική αντίδραση σε ένα προσωρινό τατουάζ «μαύρης χέννας» που περιέχει PPD.

    Η χρήση της PPD είναι αυστηρά ρυθμισμένη. Η μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση είναι 2% στις μόνιμες βαφές μαλλιών και δεν επιτρέπεται η χρήση των προϊόντων αυτών πριν από την ηλικία των 16 ετών.

    Οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν PPD επειδή είναι πολύ αποτελεσματικό και καλύπτει τη ζήτηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που βάφει τα μαλλιά του.

    Οι φυσικές βαφές δεν βάφουν μόνιμα τα μαλλιά, καθώς τα αποτελέσματά τους εξασθενούν με κάθε λούσιμο. Η χρήση PPD καθιστά δυνατό τον μόνιμο χρωματισμό, που αλλάζει λόγω της ανάπτυξης των μαλλιών.

    Εάν το προϊόν αναγράφει στην ετικέτα το όνομα p-Phenylenediamine, τότε περιέχει PPD.

  • Γιατί η επιδερμίδα πρέπει να ενυδατώνεται;

    Η διατήρηση ενός υγιούς και ενυδατωμένου δέρματος, βελτιώνει την εμφάνιση και βοηθά να αισθανόμαστε καλύτερα. Μια ισορροπημένη, ποικίλη και επαρκής διατροφή, η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας νερού είναι μερικοί από τους τρόπους που συμβάλουν στο υγιές δέρμα. Τα καλλυντικά βοηθούν στην περιποίηση και την προστασία του δέρματος από εξωτερικούς παράγοντες.

    Οι ενυδατικές και τονωτικές κρέμες και λοσιόν είναι γαλακτώματα που περιέχουν ενυδατικές ουσίες. Βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στην επιδερμίδα και προσελκύουν νερό ώστε να αποτρέψουν την ξήρανσή της. Όταν η επιδερμίδα είναι ξηρή, τα κύτταρα αποπίπτουν γρήγορα. Με την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, αυξάνεται η περιεκτικότητα σε νερό, ομαλοποιείται ο κύκλος ζωής των κυττάρων και το πρόβλημα απαλείφεται. Επιπλέον, η ενυδατωμένη επιδερμίδα είναι πιο λαμπερή καθώς το εξωτερικό στρώμα της γίνεται πιο διαφανές, επιτρέποντας στο φως να φτάσει βαθύτερα.

  • Γιατί είναι σημαντική η υγιεινή του σώματος;

    Η καλή προσωπική υγιεινή επηρεάζει την υγεία, την ευεξία και την ποιότητα της ζωής.

    Το πλύσιμο είναι μια βασική πρακτική υγιεινής που πρέπει να είναι τακτική (συνιστάται καθημερινό πλύσιμο τουλάχιστον στα σημεία που εκτίθενται περισσότερο σε βρωμιά και εφίδρωση), χωρίς να είναι υπερβολικό για να προστατεύει το δέρμα από το στέγνωμα και να μη γίνεται σπατάλη του νερού.

    Το πλύσιμο εξαλείφει τον ιδρώτα ή τα βλαβερά βακτήρια που δημιουργούν δυσάρεστες οσμές του σώματος, καθώς και εξαλείφει τη βρωμιά που, εάν συσσωρευτεί, μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα. Το πλύσιμο περιορίζει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης ή ανάπτυξης ασθένειας. Τέλος, παρέχει ένα αίσθημα ευεξίας και βελτιώνει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και για τους άλλους.

    Η Υγεία ήταν η θεά της καθαριότητας και της προληπτικής υγείας. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έκαναν συχνά μπάνιο. Στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο λειτουργούσαν ιαματικά λουτρά, στην Ανατολή, το χαμάμ. Η υγιεινή είχε σχέση με την ευχαρίστηση αλλά και με τις κοινωνικές ή θρησκευτικές τελετουργίες εξαγνισμού.

    Η υγιεινή στον Μεσαίωνα δεν ήταν καθημερινή δραστηριότητα. Ωστόσο τα πράγματα έγιναν χειρότερα στη διάρκεια της Αναγέννησης. Το νερό κατηγορήθηκε ότι μεταδίδει τις ασθένειες, διεισδύοντας στους πόρους του δέρματος. Τα δημόσια λουτρά καταδικάστηκαν ως ανήθικα. Η μόδα απαιτούσε τη χρήση αρωμάτων, πουδρών και αλοιφών για την κάλυψη των οσμών και των ρύπων.

    Μόλις τον 19ο αιώνα η υγιεινή επέστρεψε στο επίκεντρο στη Δύση. Ο Λουί Παστέρ ήταν ο πρώτος που υπέθεσε ότι οι μικροοργανισμοί είναι η αιτία της ασθένειας. Σιγά σιγά, οι γιατροί και οι επιστήμονες άρχισαν να συστήνουν το πλύσιμο των χεριών και την καθημερινή τουαλέτα με σαπούνι και νερό.

    Σήμερα, συνιστάται το καθημερινό πλύσιμο, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές (πρόσωπο, χέρια, μασχάλες, πόδια, ιδιωτικά μέρη κ.λπ.) είτε σε ολόκληρο το σώμα. Ένα ντους είναι αρκετό αλλά, προσοχή στη σπατάλη του πολύτιμου νερού. Το πλύσιμο αναζωογονεί, ζεσταίνει ή δροσίζει, χαλαρώνει.

    Τα συχνά ζεστά μπάνια δεν συνιστώνται σε περίπτωση διαταραχών του κυκλοφορικού ενώ ξηραίνουν το δέρμα. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μικρότερη των 35°C και η διάρκεια του μπάνιου όχι πάνω από 15 λεπτά.

    Στην περίπτωση ξηρού ή εύθραυστου δέρματος, ένα διάλυμα “χωρίς σαπούνι” μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για πλύσιμο.

    Το νερό από μόνο του δεν αρκεί: η βρωμιά διαλύεται καλύτερα χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο καθαριστικό και στη συνέχεια αφαιρείται όταν ξεπλένεται με ζεστό νερό. Το καλύτερο είναι μια θερμοκρασία κάτω από 35°C, καθώς το πολύ ζεστό νερό μπορεί να βλάψει το υδρολιπιδικό φιλμ.

    Σε γενικές γραμμές, συνιστάται επίσης να πλένετε το σώμα από πάνω προς τα κάτω.

    Μετά το πλύσιμο, κάθε περιοχή του σώματος θα πρέπει να σκουπιστεί απαλά για να μην παραμείνει υγρασία που μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων. Μετά το πλύσιμο, η επιδερμίδα μπορεί να ενυδατωθεί με την κατάλληλη κρέμα για την αποκατάσταση και διατήρηση του υδρολιπιδικού φιλμ της. Το αποσμητικό βοηθά στην πρόληψη της οσμής του σώματος που σχετίζεται με την εφίδρωση.

    Το δέρμα φιλοξενεί ένα οικοσύστημα που αποτελείται από δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν στην επιφάνειά του. Η μικροβιακή χλωρίδα ονομάζεται μικροβίωμα του δέρματος και λειτουργεί ως ασπίδα έναντι των εξωτερικών επιθέσεων (ακτινοβολία UV, ρύπανση, κλπ.). Κάθε άτομο έχει το δικό του μοναδικό μικροβίωμα που εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή του. Το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να είναι βλαβερό για το μικροβίωμα του δέρματος.

    Εάν η ισορροπία του μικροβιώματος διαταραχτεί, ορισμένα βλαβερά βακτήρια μπορεί να αναπτυχθούν σε υπερβολικό αριθμό. Το δέρμα διαθέτει μηχανισμούς άμυνας όπως, για παράδειγμα, το υδρολιπιδικό φιλμ ή το δερματικό pH που εμποδίζουν την άναρχη ανάπτυξη των βακτηρίων. Ωστόσο, εάν οι ανισορροπίες είναι πολύ μεγάλες και το δέρμα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει, μπορεί να εμφανιστούν δερματικές βλάβες όπως μικροφλεγμονές, ατοπική δερματίτιδα ή ακμή.

  • Γιατί είναι σημαντική η υγιεινή των χεριών;

    Τα χέρια είναι τα μέρη του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στο εξωτερικό περιβάλλον. Μπορεί να υποστούν κοψίματα, πληγές, εκδορές και είναι ο κύριος φορέας μικροβίων. Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας για να προστατευτείτε από τα μικρόβια των άλλων και να αποφύγετε τη μετάδοσή τους.

    Τα χέρια πρέπει να πλένονται συχνά αλλά χωρίς εμμονή, ειδικά πριν το μαγείρεμα, πριν από την παροχή φροντίδας, μετά την τουαλέτα, το φύσημα της μύτης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το χάιδεμα των ζώων.

    Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο: βρέξτε τα χέρια με νερό, ρίξτε σαπούνι στην παλάμη, τρίψτε απαλά τα δάχτυλα, τις παλάμες, τις κορυφές, τους καρπούς, τα νύχια και την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα, για 15-20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά κάτω από το νερό και στεγνώστε τα αν είναι δυνατόν με πετσέτα μίας χρήσης. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό, είναι χρήσιμο ένα υδροαλκοολικό διάλυμα.

    Μερικές φορές, ιδιαίτερα με το κρύο, κάτω από τον ήλιο ή λόγω καταπόνησης στην εργασία, τα χέρια γίνονται ξηρά, εύθραυστα ή παρουσιάζουν κοκκινίλες. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται κατάλληλη φροντίδα για την προστασία τους ή την κάλυψη τους.

  • Γιατί είναι σημαντική η υγιεινή των ποδιών;

    Τα πόδια μας επιτρέπουν να στεκόμαστε, να κινούμαστε και να υποστηρίζουμε το βάρος του σώματος σε όλη τη ζωή. Υφίστανται την υπερβολική εφίδρωση, την τριβή και τον ερεθισμό και συχνά αποκτούν δερματολογικά προβλήματα, όπως π.χ. μυκητιάσεις. Τα πόδια που μυρίζουν είναι ενοχλητικά για το άτομο και τους γύρω του.

    Καλή υγιεινή των ποδιών σημαίνει καθημερινό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι και ανάμεσα στα δάχτυλα. Είναι σημαντικό να στεγνώσουν καλά για να αποφευχθεί η υγρασία που βοηθά την ανάπτυξη των μυκήτων στα νύχια ή ανάμεσα στα δάχτυλα. Εάν έχουν κάλους, τρίψτε τα απαλά με ελαφρόπετρα και μην κόβετε τις γωνίες των νυχιών για να αποφύγετε τα νύχια που φυτρώνουν προς τα μέσα. Τα πόδια χρειάζονται επίσης καλή ενυδάτωση με κατάλληλα προϊόντα για την προστασία τους γιατί το δέρμα των ποδιών είναι ιδιαίτερα ξηρό, ειδικά στα πέλματα που καταπονούνται από την τριβή. Η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται πριν τον ύπνο με κατάλληλη κρέμα.

  • Γιατί είναι σημαντική η στοματική υγιεινή;

    Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν οι οδοντικές και στοματικές παθήσεις (τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, απόστημα, κακοσμία αναπνοής), αλλά και για την καλή υγεία γενικότερα. Το ωραίο χαμόγελο και η καλή αναπνοή συμβάλλουν στην ευημερία και στην αυτοπεποίθηση.

    Καλή στοματική υγιεινή σημαίνει να βουρτσίζετε τα δόντια σας κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα (το λιγότερο δύο φορές την ημέρα) με οδοντόκρεμα και μια βούρτσα προσαρμοσμένα στην ηλικία και τις ανάγκες σας (γεύση, συγκέντρωση φθορίου, ευαισθησία των ούλων και των δοντιών κ.λπ.). Το βούρτσισμα γίνεται τουλάχιστον για δύο λεπτά κάθε φορά και μετά ακολουθεί καλό ξέπλυμα με νερό. Για τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια που δεν είναι προσβάσιμες από την οδοντόβουρτσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι και για την καλή αναπνοή, καθημερινά στοματικό διάλυμα. Μετά το βραδινό βούρτσισμα, δεν πρέπει να τρώτε ή να πίνετε τίποτα (εκτός από νερό). Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο κάθε χρόνο. Για την προστασία των χειλιών από το σκάσιμο και την ξηρότητα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ειδικά lip balm.

  • Γιατί είναι σημαντική η καλή υγιεινή στις μασχάλες;

    Η περιοχή της μασχάλης περιέχει πολλούς θύλακες τρίχας, σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες που ενυδατώνουν συνεχώς αυτό το μέρος του σώματος. Οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν σμήγμα που λιπαίνει τις τρίχες και προστατεύει το δέρμα. Οι περισσότεροι από τους ιδρωτοποιούς αδένες που παράγουν τον ιδρώτα, βρίσκονται στις μασχάλες (οι υπόλοιποι στα πέλματα, τις παλάμες των χεριών, τη βουβωνική χώρα).

    Η εφίδρωση είναι ένα εντελώς φυσικό και ευεργετικό φαινόμενο για τον οργανισμό που προκαλείται, κυρίως όταν κάποιος είναι πολύ ζεστός, μετά από υπερβολική θερμοκρασία, σωματική δραστηριότητα αλλά και σε κατάσταση στρες ή έντονης συγκίνησης. Κατά μέσο όρο αποβάλουμε 300 ml ιδρώτα ανά εικοσιτετράωρο.

    Η εφίδρωση στην «κλειστή» περιοχή των μασχαλών προωθεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που προκαλούν δυσάρεστες οσμές. Επιπλέον, οι τρίχες προάγουν τη διαβροχή και διατηρούν τις οσμές.

    Η καλή υγιεινή στις μασχάλες σημαίνει να τις πλένετε καθημερινά για να εξαλείψετε τις άσχημες οσμές και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων λόγω της εφίδρωσης. Οι καλές πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσετε είναι να πλένετε καλά τις μασχάλες με καθαρό νερό και ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού, να ξεπλένετε προσεκτικά με χλιαρό νερό, να στεγνώνετε καλά το δέρμα μετά το πλύσιμο για να αποφύγετε την υγρασία που ευνοεί τα βακτήρια, να εφαρμόζετε ένα αντιιδρωτικό ή αποσμητικό αμέσως μετά πλύσιμο για την αποφυγή οσμών που σχετίζονται με την εφίδρωση. Μετά από οποιαδήποτε αποτρίχωση (ξύρισμα, αποτρίχωση, λέιζερ), το δέρμα της μασχάλης πρέπει να ενυδατώνεται καλά με κατάλληλη κρέμα ή γαλάκτωμα.

  • Γιατί είναι σημαντική η καλή υγιεινή των μαλλιών;

    Τι να κάνετε για καλή υγιεινή των μαλλιών;

    Οι σμηγματογόνοι αδένες του τριχωτού της κεφαλής παράγουν φυσικό σμήγμα το οποίο συσσωρεύεται μέρα με τη μέρα στο δέρμα και τα μαλλιά. Σε αυτό προστίθενται η εφίδρωση και οι ρύποι από το περιβάλλον.

    Τα υγιή μαλλιά είναι ενδεικτικά της καλής υγείας και τα καθαρά μαλλιά βελτιώνουν τη διάθεση. Η καλή υγιεινή των μαλλιών σημαίνει να τα λούζετε σύμφωνα με τη φύση τους (κανονικά, ξηρά ή λιπαρά), τακτικά αλλά όχι πολύ συχνά. Είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η αφυδάτωση και η ξηρότητα που μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό και επίσης να αποφευχθεί η πολύ γρήγορη λίπανση των μαλλιών.

    Οι καλές πρακτικές είναι να βρέξετε αρχικά τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής με χλιαρό νερό και να κάνετε κατόπιν μασάζ με ένα σαμπουάν κατάλληλο για τη φύση των μαλλιών. Κατά μέσο όρο, για τα κανονικά μαλλιά είναι αρκετά 2 με 3 λουσίματα την εβδομάδα. Για τα ξηρά μαλλιά χρειάζονται 1 έως 2 λουσίματα την εβδομάδα με ενυδατικό σαμπουάν και μαλακτικό, κατόπιν φροντίδα με θρεπτικό βάλσαμο ή λάδι μαλλιών και μία φορά την εβδομάδα φροντίδα με μάσκα επανόρθωσης. Για τα λιπαρά μαλλιά απαιτείται συχνό λούσιμο με απαλά σαμπουάν με καθαριστικές ιδιότητες. Για τα μαλλιά με τάση για πιτυρίδα χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν περιποίησης εναλλάξ με ένα κανονικό, ήπιο σαμπουάν για να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητά του. Σε κάθε περίπτωση, ξεπλύνετε καλά το κεφάλι και τα μαλλιά με χλιαρό καθαρό νερό, ή ακόμα και με κρύο νερό, που κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά.

  • Γιατί είναι σημαντική η καλή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής;

    Τι να κάνετε για μια καλή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής;

    Η ευαίσθητη περιοχή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και εύθραυστη. Η υπερβολική υγιεινή ή η έλλειψη υγιεινής μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της και να οδηγήσει σε μολύνσεις ή στην εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων (σκασμός, χρόνιος ερεθισμός, μικρές κόκκινες κουκίδες). Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, πρέπει να τηρείται η ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου και του αιδοίου (που αποτελείται από προστατευτικά μικρόβια).

    Η ευαίσθητη περιοχή είναι περιοχή του σώματος που ευνοεί την εφίδρωση: περιέχει πολλούς θύλακους τριχών και ιδρωτοποιούς αδένες (αυτοί οι αδένες βρίσκονται στη βουβωνική χώρα, αλλά και στις μασχάλες, στα πέλματα των ποδιών, στις παλάμες των χεριών) . Εάν η εφίδρωση είναι ένα εντελώς φυσικό και ωφέλιμο φαινόμενο για τον οργανισμό, η εφίδρωση σε αυτή την «κλειστή» και τριχωτή περιοχή προάγει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που προκαλεί δυσάρεστες οσμές.

    Καλή υγιεινή σημαίνει να πλένετε με προσοχή την ευαίσθητη περιοχή κάθε μέρα, επιλέγοντας ήπια και κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού, τα οποία δεν πρέπει να διεισδύουν στο εσωτερικό του σώματος. Αποφύγετε γάντια ή λουλούδια ντους που μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε καλά ανάμεσα στις πτυχές χτυπώντας απαλά.

    Στις γυναίκες, δεν πρέπει το πλύσιμο να καταστρέφει τη χλωρίδα και ως εκ τούτου να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Πρέπει κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης να γίνεται συχνά αλλαγή της προστασίας. Στους άνδρες, αρκεί το σαπουνόνερο να τρέξει πάνω από το τριχωτό πέος. Και για τα δύο φύλα, είναι προτιμότερα τα εσώρουχα από φυσικά υλικά (βαμβάκι ή μετάξι) παρά από συνθετικά υλικά, ώστε να προσφέρουν περισσότερη άνεση, λιγότερη εφίδρωση και επομένως λιγότερο ερεθισμό.

  • Μπορεί να είμαι αλλεργικός/ή σε κάποιο άρωμα;

    Η επισήμανση του αρώματος και όλων των καλλυντικών προϊόντων, περιλαμβάνει πληροφορίες για όλα τα δυνητικά αλλεργιογόνα συστατικά, ώστε οποιοσδήποτε με γνωστή αλλεργία μπορεί να ανακαλύψει εάν το προϊόν είναι ασφαλές για χρήση. Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των καλλυντικών, ειδικά αν είχατε προηγουμένως αλλεργικές αντιδράσεις. Τα καλλυντικά προϊόντα υπόκεινται σε αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία διασφαλίζει ότι δεν είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Οι δοκιμές ασφαλείας περιλαμβάνουν ειδικές δοκιμές αλλεργίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αντιδράσεων.

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ενότητα “Αλλεργιογόνα” στη σελίδα τα συστατικά.

  • Πώς μπορώ να γνωρίζω αν είναι καλλυντικό προϊόν είναι ασφαλές;

    Όλα τα καλλυντικά προϊόντα, πριν την κυκλοφορία τους στην αγορά, έχουν υποβληθεί σε εξαντλητική αξιολόγηση ασφάλειας για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή στη χρήση. Η προτεραιότητα των κατασκευαστών καλλυντικών είναι να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι με τα καλλυντικά προϊόντα τους. Ως εκ τούτου, επενδύουν στην καινοτομία και εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή, τόσο στη χρήση όσο και στην αποθήκευση. Και φυσικά πρέπει να συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανονισμούς.

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ενότητα “Τα οφέλη από τα καλλυντικά προϊόντα” στη σελίδα τα καλλυντικά προϊόντα

  • Τι μας λέει μια ετικέτα καλλυντικών;

    Η επισήμανση είναι ένας από τους πιο χρήσιμους τρόπους για να γνωρίζουμε τι υπάρχει στα αρώματα και τα καλλυντικά μας. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα, ώστε να ξέρετε τι χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να πάρετε πολλές πληροφορίες από αυτή την απλή πράξη. Γνωρίζοντας από ποιον και από τι παρασκευάζονται τα προϊόντα, μπορείτε να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτά.

    Οι ετικέτες των καλλυντικών έχουν επίσης διάφορα σύμβολα, ίδια σε όλη την ΕΕ, επομένως αξίζει να τα αναγνωρίζετε.

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα  επισήμανση των καλλυντικών.

  • Ποια είναι η σημασία των ονομασιών INCI του καταλόγου των συστατικών;

    Ο κατάλογος των συστατικών που, βάσει νόμου, πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των καλλυντικών, προκαλεί συχνά παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.

    Ο κατάλογος παρέχει τα συστατικά και τα πιθανά αλλεργιογόνα που περιέχονται σε ένα προϊόν (εκτός από τα ιχνοστοιχεία). Σκοπός του, είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για την παρουσία μιας ουσίας στο προϊόν, ώστε εάν κάποιος είναι ευαίσθητος σε αυτήν, να αποφύγει τον κίνδυνο αλλεργίας ή ερεθισμού, επιλέγοντας ένα εναλλακτικό προϊόν που δεν την περιέχει. Για να μπορέσει κάποιος να αναγνωρίσει την ουσία στην οποία είναι ευαίσθητος, πρέπει να έχει συμβουλευτεί δερματολόγο ή αλλεργιολόγο και να γνωρίζει την ονομασία INCI της ουσίας που πρέπει να αποφύγει.

    Το διεθνές πρότυπο INCI για τις ονομασίες των καλλυντικών, επιτρέπει την αναγνώρισή τους παγκοσμίως. Τα συστατικά έχουν το ίδιο όνομα INCI σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αναγνωριστούν ανεξάρτητα από τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στην ετικέτα. Το πρότυπο αυτό δεν παρέχει καμία πληροφορία σχετικά με τις ιδιότητες των χημικών ουσιών. Οι χημικοί χρησιμοποιούν τις ονομασίες IUPAC για να αναγνωρίσουν τις ουσίες, οι οποίες προσδιορίζουν και τις κύριες ιδιότητες των ουσιών. Το πρότυπο INCI αντίθετα, προσδιορίζει τις ουσίες αλλά δεν τις περιγράφει.

    Το πρότυπο INCI δεν παρέχει τοξικολογικές πληροφορίες. Έτσι, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ένα προϊόν είναι τοξικό, ή όχι, ανάλογα με το εάν περιέχει ή όχι μια συγκεκριμένη ουσία. Η νομοθεσία, απαιτεί ανάλυση κινδύνου για τον καθορισμό της πιθανής τοξικότητας ενός καλλυντικού προϊόντος. Η ανάλυση κινδύνου εξετάζει τις ιδιότητες των συστατικών, την έκθεση του χρήστη σε αυτά, τις συγκεντρώσεις τους, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, τη συχνότητα και τις συνθήκες χρήσης του προϊόντος και πολλά άλλα στοιχεία. Σε καμία περίπτωση, ο κατάλογος των συστατικών δεν παρέχει τέτοιες πληροφορίες.

    Ο κατάλογος INCI δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη φύση των συστατικών. Η ίδια ουσία, είτε έχει προέλευση ορυκτή, συνθετική ή φυσική ή από βιομάζα, είτε είναι καθαρή ή περιέχει ακαθαρσίες, θα έχει την ίδια ονομασία INCI. Είναι αδύνατον διαβάζοντας τον κατάλογο συστατικών INCI να προσδιορίσετε εάν ένα προϊόν είναι vegan ή όχι.

    Ομοίως, ο κατάλογος INCI δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος. Ο αριθμός των συστατικών δεν καθορίζει την ασφάλεια, την ποιότητα ή την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των συστατικών, η αξία του καλλυντικού προϊόντος βασίζεται στην ισορροπημένη και ποιοτική σύνθεσή του. Επιπλέον, καθώς ο κατάλογος των συστατικών δεν δίνει πληροφορίες για την ποιότητα των συστατικών, ούτε λαμβάνει υπόψη τη δημιουργικότητα ή τις τεχνολογίες που εμπλέκονται, δεν μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την τιμή ενός καλλυντικού προϊόντος. Για παράδειγμα, ένα κραγιόν της ευρείας διανομής και ένα κραγιόν πολυτελείας που διατίθεται μόνο μέσω επιλεκτικών καναλιών διανομής, έχουν πολλά κοινά συστατικά INCI, αλλά πωλούνται σε σημαντικά διαφορετικές τιμές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μια σύγκριση από τον τομέα των τροφίμων μπορεί να δώσει την απάντηση! Μια σπαγγέτι μπολονέζ σε μια συνοικιακή πιτσαρία θα κοστίσει λιγότερο από μια σπαγγέτι μπολονέζ σε ένα ιταλικό εστιατόριο με αστέρι, παρόλο που τα συστατικά είναι τα ίδια (τουλάχιστον το όνομά τους είναι το ίδιο). Η ονομασία των συστατικών δεν μας λέει τίποτα για την προέλευση των νόστιμων ντοματών στο ιταλικό εστιατόριο, έναντι της βιομηχανικής ποικιλίας, για την ωριμότητα, την ποιότητα, τη γεύση τους, το ταλέντο του σεφ, τη δημιουργικότητα πίσω από τη συνταγή του, τη «μαγεία» του εστιατορίου του κ.λπ. Το ίδιο επιχείρημα ισχύει και για τα καλλυντικά. Ο κατάλογος των συστατικών INCI δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της φόρμουλας, την ποιότητα του τελικού προϊόντος, το κόστος του, το ταλέντο του παρασκευαστή, την εικόνα της μάρκας κ.λπ. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δύο κραγιόν που πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές, έχουν πολλά κοινά συστατικά INCI.

    Συμπερασματικά, ο κατάλογος των συστατικών INCI των καλλυντικών εκπληρώνει μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη λειτουργία: προσδιορίζει τα συστατικά του προϊόντος παγκοσμίως, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του καταναλωτή με ευαισθησία (αλλεργία ή ερεθισμό). Δεν μπορούν να συναχθούν άλλες πληροφορίες από αυτό το πρότυπο.